ראש השנה חל בחודש תשרי, החג מופיע בהתורה והינו אחד מראשי השנה העבריים:
בְּאֶחָד בְּנִיסָן – רֹאשׁ הַשָּׁנָה לַמְּלָכִים וְלָרְגָלִים.
בְּאֶחָד בֶּאֱלוּל – רֹאשׁ הַשָּׁנָה לְמַעְשַׂר בְּהֵמָה.
בְּאֶחָד בְּתִשְׁרֵי – רֹאשׁ הַשָּׁנָה לַשָּׁנִים וְלַשְּׁמִטִּין וְלַיּוֹבְלוֹת, לַנְּטִיּעָה וְלַיְרָקוֹת.
בְּאֶחָד בִּשְׁבָט – רֹאשׁ הַשָּׁנָה לָאִילָן, כְּדִבְרֵי בֵית שַׁמַּאי. בֵּית הִלֵּל אוֹמְרִים: בַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר בּוֹ".
ראש השנה מצוין בימינו כחג יהודי בא' וב' בתשרי ופותח את עשרת ימי תשובה עד יום הכיפורים. יומו הראשון של ראש השנה הינו יום טוב ואנו מצווים לשבות בו ממלאכה, מלבד מלאכת אוכל נפש שהותרה ביום טוב.
השם המקראי לחג זה הוא יום תרועה, מילולית "יום צעקה או תקיעה". זהו הראשון מבין הימים הנוראים כמפורט בספר ויקרא כ"ג:23–25, המתרחשים בסוף הקיץ / תחילת הסתיו של חצי הכדור הצפוני.
בניגוד לשנה החדשה הירחי הכנסייתי ביום הראשון של חודש ניסן, חודש פסח האביבי המציין את יציאת ישראל ממצרים, ראש השנה מציין את תחילת השנה על פי תורת היהדות והינו יום השנה ליצירתם של אדם וחוה, האיש והאישה הראשונים על פי התנ"ך, כמו גם תחילת תפקידה של האנושות בעולמו של אלוהים.
מה אוכלים בראש השנה?
ארוחת ראש השנה כוללת בדרך כלל תפוחים טבולים בדבש כדי לסמל שנה חדשה ומתוקה. זהו מנהג שהחל אצל יהדות אשכנז של סוף ימי הביניים, אם כי כיום היא מקובלת כמעט בכל העולם. ניתן להגיש מאכלים אחרים בעלי משמעות סמלית כגון ראש דג כדי לסמל את התקווה "להיות לראש ולא לזנב".
קהילות רבות מקיימות "סדר ראש השנה" שבמהלכו מברכים על מגוון מאכלים סמליים. מגש "יהי רצון" עשוי לכלול תפוחים טבולים בדבש, אפויים או מבושלים כקומפוט הנקרא מנסנדה, תאנים, רימונים, שעועית לוביה, מאפים במילוי דלעת הנקראים רודנצ'ס, לביבות כרישה – פרסה, סלק, בקרב ספרדים מקובל לאכול ירקות ממולאים. חלק מהמאכלים מוזכרים בתלמוד "ינהג אדם לאכול ביום ראש השנה דלעות (קרא). וחילבה (רוביא), כרישה (כרתי), סלק [עלים] (סילקא), ותמרים (תמרי). רימונים משמשים במסורות רבות, כדי לסמל פריון, כמו הרימון על זרעיו הרבים.
שמרית מציגה:
מתכונים לראש השנה
מתכון לחלה מתוקה קבלו מתכון פשוט ומעולה עם למעלה מ- 68 אלף חיבובים. בדף המתכון תמצאו טיפים לתוצאה מוצלחת.
חלת דבש כתר שושנים לראש השנה חלה מהודרת ואלגנטית ומתכון עם למלעלה מ- 17 אלף חיבובים. חלה בעיצוב מיוחד שמפאר כל שולחן חג.
חלת תפוח מרשימה וטעימה לראש השנה קבלו מתכון לחלה עם למעלה מ- 5 אלפים חיבובים. חלה עגולה בצורת תפוח במרקם מצוין, טעם נפלא ומראה ייחודי שישדרג את שולחן החג!
חלת כתר מהודרת מתכון לחלה יפיפיה עם כמעט 9 אלפים חיבובים. חלה מהודרת וטעימה מתאימה במיוחד לראש השנה. שילוב של חלה מתוקה, פריכה עם דבש מתקתק. קבלו טיפ מעולה: ניתן להכין את מראש, לעטוף היטב בניילון נצמד ולהקפיא עד חודש.
חלת דבש עגולה עם כמעט 10 אלף חיבובים, מתכון לחלה של אורי שפט השף-קונדיטור של מאפית "לחמים". קבלו למזיגה קלה של הדבש: שמנו את כוס המדידה לפני הוספת הדבש – כך הדבש יחליק בקלות לתוך הקערה.
תפוח עץ אפוי בבצק עלים מאפה מרשים וקל להכנה עם בצק עלים שמרית, קינוח נפלא לשולחן החג.
עוגת תפוח בדבש חגיגית במיוחד כשרוצים להגיש קינוח מפתיע מנסים מכון עם למעלה מ- 4 אלפים חיבובים. עוגה מרהיבה לראש השנה: שכבות בצק פריך, קינמון ודבש וקרם מפנק.
בבקה תפוחים וקינמון בזיגוג דבש מתכון ייחודי לעוגת בבקה תפוחים עם קינמון בזיגוג דבש, מאפה בטעם נפלא המתאים לראש השנה.
מאפה שמרים פתוח עם חצאי תפוחים מזוגגים בחמאה ודבש מאפה שמרים בטעמים עשירים. מתכון מומלץ לעוגת שמרים מיוחדת עם חצאי תפוחים מזוגגים בחמאה ודבש.
עוגת דבש ותפוחים מקורמלים מתכון לעוגת דבש בחושה עם תפוחים, קלה ומרשימה. שילוב של טעמים קלאסיים: דבש, תפוח, קרמל וקצפת. ניתן לשמור את העוגה במקרר כשהיא מכוסה היטב למשך 4 ימים .
כתר לחמניות דבש לראש השנה קבלו גרסה מתוחכמת של לחמניות מתוקות הצמודות זו לזו ויחד יוצרות צורת כתר מהודרת המתאימה בדיוק לראש השנה.
בברכת חג שמח ושנה טובה.