הישארו מעודכנים

הצטרפו לניוזלטר שלנו וקבלו מידע על
מתכונים טעימים ומידע הכי שווה מעולמות האפייה

    תודה שנרשמת לקבלת עדכונים

    גלגולה של סופגנייה

    מאת צוות האופים של שמרית | 04.04.2022

    שיתוף
    גלגולה של סופגנייה

    סופגנייה היא סוג של בצק מטוגן, פופולרית במדינות רבות ומוגשת בצורות שונות כחטיף מתוק שניתן להכנה ביתית או לרכישה במאפיות, סופרמרקטים ודוכני מזון.

    בדרך כלל מטגנים סופגניות בשמן עמוק מבצק העשוי קמח ושמרים, אך במטבחים שונים ברחבי העולם משתמשים גם בסוגים אחרים של בלילה. תוספות וטעמים שונים משמשים לסופגניות שונות, כגון זיגוג סוכר, שוקולד או מייפל. סופגניות עשויות לכלול גם מים, ביצים, חלב, סוכר, שמן, וחומרי טעם וריח.

    שני הסוגים הנפוצים ביותר הם סופגניית הטבעת והסופגנייה הממולאת. לאחר הטיגון, ניתן לזגג סופגניות בציפוי סוכר, למרוח בציפויים שונים או בשוקולד, או להוסיף אבקת סוכר, קינמון, או פירות. סופגניות מגיעות גם בצורות אחרות כגון: כדורים, כדורים פחוסים, פיתולים ועוד. המקור של סופגניות על המגוון הרחב שלהן, נתון במחלוקת קשה. הרעיון של בצק מטוגן אינו בלעדי למדינה אחת או לתרבות אחת וניתן לראות וריאציות על סופגנייה ברחבי העולם. למרות שהמקום, הזמן והאדם המדויקים ליצירת הסופגניה אינם ידועים, ישנם כמה אירועים בולטים בהיסטוריה של הסופגניה:

    סופגנייה: ככה זה התחיל

    ספר הבישול Küchenmeisterei (שליט המטבח), שיצא לאור בנירנברג, בשנת 1485, מציע מתכון ל- Gefüllte Krapfen, עוגות בצק ללא סוכר, מטוגנות וממולאות.

    עדויות אחרות מצביעות על כך שההולנדים הכינו olykoeks, או "עוגות שמן", כבר באמצע המאה ה-19. הסופגניות המוקדמות האלה היו פשוט כדורי עוגה שטוגנו בשומן חזיר עד להזהבה. מכיוון שמרכז העוגה לא התבשל מהר כמו מבחוץ, העוגות היו לפעמים ממולאות בפירות, אגוזים או מילויים אחרים שלא הצריכו בישול.
    כשמהגרים הולנדים החלו להתיישב בארצות הברית, הם המשיכו להכין olykoeks ועם ההשפעה הסביבתית של תרבויות אחרות הפכו למה שאנו מכנים היום דונאטס.

    הפתרון ההולנדי למרכז הדביק והלא מבושל של הסופגניה היה למלא אותה במילויים שלא דורשים בישול, אבל להנסן גרגורי, קפטן ספינה אמריקאי, היה פתרון אחר. בשנת 1847 גרגורי חורר חור במרכז כדור הבצק לפני הטיגון. החור הגדיל את שטח הפנים, חשיפה לשמן החם, ולכן ביטל את המרכז הלא מבושל.

    מתכון לאגוזים בבצק מטוגן פורסם, בשנת 1750 באנגליה, תחת הכותרת "כיצד להכין עוגות, אגוזים וכריות הרטפורדשייר", ב-The Country Housewife's Family Companion מאת וויליאם אליס.

    מתכון שכותרתו "אגוזי דאו", שוב מהרטפורדשייר, נמצא בספר מתכונים וטיפים ביתיים שנכתבו בסביבות שנת 1800, על ידי אשתו של הברון תומס דימסדייל, המתכון ניתן לברון האלמנה על ידי מכר שתמלל עבורה את הוראות הבישול של "דאו אגוז".

    אחד האזכורים המוקדמים ביותר של "סופגנייה" היה בספרו של וושינגטון אירווינג משנת 1809 "היסטוריה של ניו יורק, מראשית העולם ועד סוף השושלת ההולנדית".

    עם זאת, סופגניות לא היו ממש פולפולריות עד מלחמת העולם הראשונה, כאשר לחיילים אמריקאים שהתגעגעו הביתה הוגשו בשוחות סופגניות על ידי מתנדבות צבא ההצלה – שנקראו דונאט לאסי – במטרה להעניק להם טעם מנחם מהבית. כשהגברים האלה חזרו הביתה לאחר מלחמת העולם הראשונה , הם השתוקקו ליותר סופגניות – והמוצר החל לשגשג.

    בישראל, סופגניות ריבה הפכו למאכל מסורתי של חנוכה, בהיותן מטוגנות בשמן הן נקשרות לנס כד השמן.
    סופגניות מסורתיות ממולאות בריבה אדומה ומעליה אבקת סוכר.
    עם זאת, בשנים האחרונות ניתן למצוא סופגניות במגוון מילואים או ציפויים כשריבת החלב היא בין הפופולריות בזכות העלייה מדרום אמריקה בתחילת המאה ה-21.

    טיפים להכנה מוצלחת של סופגניות

    וריאציות על נושא סופגניות ברחבי העולם

    סין
    הסינים נהנים מכמה מאפים מתוקים בסגנון סופגניה. למטבח הקנטונזי יש מאפה בצורת אליפסה בשם ngàuhleisōu "מאפה לשון שור", בשל צורתו דמוית הלשון.

    מאפה כדורי בשם saa jung, דומה לפחזנית שמנת במרקם דמוי סופגנייה המוגש בדרך כלל עם סוכר מפוזר מלמעלה תמצאו לרוב במסעדות דים סאם קנטונזיות.
    גרסה שמנונית יותר: גאולי דושה, ממולאת קרם שעועית אדומה; תמצאו בביג'ינג.
    תרבויות סיניות רבות מכינות סופגנייה לעיסה המכונה שואנגבאוטאי המורכבת משני כדורי בצק מחוברים.
    מסעדות סיניות בארצות הברית מגישות לפעמים מאפים מטוגנים קטנים בדומה לחורי סופגניות עם חלב מרוכז כרוטב. במטבח הסיני תמצאו גם מעין סופגניות, מקלות בצק ארוכים המטוגנים בשמן עמוק, שלעתים קרובות הם די שמנוניים, ומכאן שמם במנדרינית yóutiáo, "רצועות שמן"; בקנטונזית, המאפה הזה בסגנון סופגניה נקרא yàuhjagwái "רוחות רפאים מטוגנות בשמן". המאפים הללו מומלחים קלות ומוגשים לרוב עם קונג'י, דייסת אורז מסורתית או חלב סויה לארוחת הבוקר.

    הודו
    המטבח ההודי מתהדר במאפה בשם גולגולה, כדורי קמח ממותקים ומטוגנים בשמן עמוק או וואדה העשויים מקמח דאל, עדשים או תפוחי אדמה ולא מקמח חיטה.
    בצפון הודו, מעצבים את הוואדה בצורת דיסק תפוח הנקרא דאהי-וואדה, והוא ספוג בגבן, בוזקים עליו תבלינים ומגישים עם ירקות פרוסים, ומעליו צ'אטני חמוץ מתוק.
    בדרום הודו אוכלים ואדה עם תבשיל סמבאר וצ'אטני קוקוס.
    מאפים מתוקים נוספים הדומים לסופגניות נקראים בלושהי וג'לבי פופולריים במטבח ההודי. בלושהי, הנקרא גם בדושה, עשוי מקמח, מטוגן בשמן עמוק בחמאה מבהירה וטבול בסירופ סוכר. בניגוד לסופגנייה, בצק הבלושהי דחוס יותר, מעוצב בצורת טבעת אך החור לא מגיע ממש עד הסוף אלא יוצר גומה. ג'לבי, שהוא בדרך כלל בצורת בייגלה, נוצר בטיגון בשמן בשמן עמוק והשרייה בסירופ סוכר. גרסה של ג'לבי, הנקראת אימארטי, מעוצבת עם טבעת קטנה במרכז שסביבה מסודרת דוגמה גיאומטרית.

    אינדונזיה
    הגרסה האינדונזית, donat kentang היא מעין לביבה בצורת טבעת עשויה מקמח ופירה תפוחי אדמה, מצופה באבקת סוכר.

    יפן
    "סופגניית משחת שעועית" היא מאכל שניתן למצוא בקלות במאפיות ברחבי יפן. כדאי לדעת שמיסטר דונאט היא אחת מרשתות הסופגניות הפופולריות ביותר ביפן.
    באוקינאווה תמצאו מאפה כדורי הדומה לסופגניות הנקראות סאטה אנדגי.
    סופגניות מוצ'י הן הכלאה בין סופגנייה מסורתית דמוית עוגה לבצק מוצ'י לעיס הדומה לגביעגלידה.
    מאפה היברידי זה זכה לפופולריות ביפן בזכות מיסטר דונאט לפני שהתפשט לארצות הברית דרך הוואי.
    בגרסה של מיסטר דונאט לסופגניה "פון דה רינג", משתמשים בקמח טפיוקה הקל לעיכול.
    וריאציה נוספת שפותחה בארצות הברית משתמשת בקמח אורז דביק אשר מייצר סופגניית מוצ'י דחוסה יותר הדומה לסופגניית מוצ'י בסגנון הוואי.
    סופגניות מוצ'י העשויות מקמח אורז דביק מכילות בדרך כלל חצי מכמות הקלוריות כמו סופגניית העוגה או השמרים הסטנדרטית.

    טיוואן
    shuāngbāotāi "תאומים" סופגניה בה שתי חתיכות בצק נכרכות יחד לפני הטיגון.

    תאילנד
    מנה פופולרית המוגשת לארוחת בוקר היא pa thong ko, הידועה גם בתור סופגניות תאילנדיות, גרסה של yiu ja guoy/youtiao הסינית. לעתים קרובות נמכרים מדוכני מזון בשווקים או בצידי הדרך, סופגניות אלו קטנות, מעוצבות לפעמים בצורת X, ונמכרות בשקית. לעתים קרובות אוכלים אותן בבוקר עם תה תאילנדי חם.

    אירן
    הזולביה הפרסית והבמיה הן לביבות בצורות וגדלים שונים המצופות בסירופ סוכר.

    מרוקו
    ספינג' הוא מאפה הדומה לסופגניה, נאכל כשמעליו סוכר או ספוג בדבש.

    אוסטריה
    Krapfen מאפה פופולרי במיוחד בעונת הקרנבל (פאשינג), דומה לסופגניה הישראלית , דחוס יותר ובדרך כלל ממולא ריבת משמש מסורתית או קרם וניל הנקרא Vanillekrapfen
    גרסה נוספת הנקראת Bauernkrapfen עשויה מבצק שמרים המעוצב כטבעת חיצונית עבה מרכז דק.

    פינלנד
    בפינלנד, סופגנייה מתוקה נקראת munkki (משמעות המילה היא גם נזיר) או דוניצי, נהוג לאכול אותה בבתי קפה ובמסעדות. נמכרת כשהיא קרה ולפעמים מלא בריבה (כמו סופגניות ג'לי אמריקאיות) או רוטב וניל.

    פורטוגל
    המלסאדה היא סוג נפוץ של סופגנייה עגולה עשויה מבצק מטוגן. במדיירה ובאזור האיים אוכלים אותם ביום שלישי השמן.

    רומניה
    הקינוח הרומני gogoși הינו כדורי בצק מטוגנים בדומה לסופגניות ממולאות הממולאים בשוקולד, ריבה, גבינה ושילובים אחרים ואפשר לאבק אותם באבקת סוכר.

    איך אתם אוהבים את הסופגנייה שלכם?

    מחפש מתכון לסופגניות? קבל סופגנייה חמה ומתוקה
    משתוקקת לטעום סופגניה של פעם לפנייך מתכון לסופגניות שמזכירות את הילדות.

    חג חנוכה שמח