הישארו מעודכנים

הצטרפו לניוזלטר שלנו וקבלו מידע על
מתכונים טעימים ומידע הכי שווה מעולמות האפייה

    תודה שנרשמת לקבלת עדכונים

    חלה

    מאת צוות שמרית | 04.08.2022

    שיתוף
    חלה

    חלה

    חלה היא לחם קלוע בצורת צמה שאוכלים היהודים בארוחת שבת וחג ונחשב למאכל יהודי-אירופי למרות שהמקור שלו כנראה במטבח של יהדות ספרד. בדרום אפריקה חלה נקראת קיתקה (kitke) אבל צורתה שונה. חלה זוכה לפופולריות בשל טעמה ומרקמה גם בקרב חלק מערביי ישראל ותושביה המוסלמים.

    מקורות טוענים שיהודים החלו לאפות חלה קלועה בשנות ה-1400 בדרום גרמניה ובאוסטריה. באותה תקופה, יהודים אכלו בעיקר לחם שיפון כהה במהלך השבוע. כדי לאפות לחם מיוחד לשבת, התחילו לאפותלחם עם קמח חיטה לבן משובח.
    לפעמים הוסיפו ביצים וצימוקים כדי לשפר את הלחם המיוחד הזה עוד יותר. קליעת הצמות גרמה ללחם השבת להיראות חגיגי עוד יותר.

    לפי רבי שמעון, כל אחד משבעת המרכיבים של לחם החלה של זומיק מייצג גם מימד רוחני. המים מייצגים את התורה ואת חכמתה. השמרים מייצגים את היכולת לגדול, להתרחב ולהגיע לגבהים חדשים. הסוכר מייצג את המתיקות שאנו מקווים להכניס למשפחות ולקהילות שלנו. המלח מסמל את העם היהודי; כמו המלח, הם אף פעם לא מתקלקלים ונשארים טריים תמיד. השמן שימש בתקופת המקרא כדי למשוח את המלכים והכוהנים ששירתו בבית המקדש ומהווה סמל להדר וקדושה. הביצים הן סמל לפעולת נתינת החיים. הקמח מסמל הזנה. אנו מקווים שהחלה שאנו אוכלים בשבת תקיים אותנו מבחינה רוחנית, כשם שהקמח מקיים אותנו פיזית.

    המונח "חלה" מיושם באופן נרחב יותר במשמעות של כל לחם המשמש בטקסים יהודיים. בערב שבת מונחות שתי חלות על השולחן כדי להתייחס להוראה היהודית לפיה מנה כפולה של המן ירדה מהשמים ביום שישי ועד שבת שבת.

    מקור השם חלה

    מקור השם חלה אינו ברור לגמרי. אליעזר בן-יהודה מציין שיש הטוענים שמקורו משורש ח.ל.ל. המציין את מרקם בצק החלה, ויש האומרים שמקורו מהשורש בן שני העיצורים: ח.ל. = מתוק (בערבית המילה חלווה – ממתק) והשורש ח.ו.ל. במשמעותו לסובב, לחולל).

    למה קולעים חלה?

    לרוב מעצבים חלה בצורה של צמה קלועה ואחד ההסברים השכיחים הוא ששלושת החלקים של הצמה עשויים לייצג אמת, שלום וצדק. פירוש נוסף הוא ששתי כיכרות של צמות המעוצבות משלושה גדילים - מהוות יחד שישה גדילים - המסמלים את ששת ימי העבודה בשבוע מלבד השבת.

    במה שונה חלה מלחם?

    חלה היא לחם שמרים שמועשר בביצים, בדומה לבריוש. ההבדל הגדול ביותר בין בצק לחם חלה לבצק בריוש הוא שהבריוש מכיל הרבה חמאה בעוד שהחלה מכילה שמן ולכן היא מוגדרת "פרווה" ומותרת לאכילה ביחד עם מאכלים בשריים או מאכלי חלביים.

    מתי הוזכרה חלה לראשונה?

    המונח חלה הוזכר לראשונה בתנ"ך, חלה היא מנת הלחם שמניחים בצד ונותנים לכהנים לאכול. במדבר ט"ו 19-20 מראשון בצקך תפריש עוגה (חלה) כמנחה; כקרבנת הגורן, כך תשים אותה
    "וְהָיָה, בַּאֲכָלְכֶם מִלֶּחֶם הָאָרֶץ--תָּרִימוּ תְרוּמָה, לַיהוָה. כ רֵאשִׁית, עֲרִסֹתֵכֶם--חַלָּה, תָּרִימוּ תְרוּמָה: כִּתְרוּמַת גֹּרֶן, כֵּן תָּרִימוּ אֹתָהּ".

    מהי מצוות הפרשת חלה?

    מצוות הפרשת חלה חלה על חמשת הדגנים, חיטה, שעורה, כוסמין, שיבולת שועל ושיפון. מצווה מהתורה להפריש מכל מאפה מחמשת מיני דגן חלק שיינתן לכהן על מנת שיאכל אותו בטהרה, בדומה לתרומה. בימינו לא נותנים את החלה לכהן אלא שורפים אותה ברוב המקרים כדין חלה טמאה.

     

    למה אוכלים חלה בראש השנה?

    בראש השנה היהודי, נהוג להגיש לשולחן החג, חלה עגולה, המכונה לעתים "חלת טורבן", המסמלת את מחזור השנה, ולעתים נאפת עם צימוקים בבצק. יש הנוהגים להמשיך לאכול חלה עגולה מראש השנה ועד חג הסוכות. בארצות המגרב (מרוקו, תוניסיה, אלג'יריה) יהודים רבים אופים את החלה שלהם בצורת "חלת טורבן" כל השנה. הסיבה שמעצבים בראש השנה את החלה לצורה עגולה, לעומת הצמות, היא בגלל שהשנה עגולה והחלה מייצגת רעיון זה. בנוסף, חלה עגולה נראית כמו כתר, להכתרת אלוהים כמלך בראש השנה.

    כמה זמן מחזיקה חלה?

    לרוב, חלה יכולה להשאר ראויה למאכל במשך שניים עד ארבעה ימים אם משאירים אותה בטמפרטורת החדר. עם זאת, אם מאחסנים חלה נכון, ניתן להאריך את חיי המדף של עד לשבעה ימים.

    מתכון לחלה, ניתן למצוא במקורות רבים, חלק מהמתכונים אף מבוסס על בצק שמרים. במתכון המסורתי בצק חלה מכיל קמח לבן, ביצים, שומן וסוכר ורכיבים אלה תורמים למרקם הרך והעשיר. ניתן להכין גם חלה מקמח מלא, קמח שיבולת-שועל או קמח כוסמת, ולהשתמש בממתיקים אחרים כגון דבש או מולסה.

    בצק חלה ניתן לקלוע לצמה טרם האפייה למרוח בחלמון ביצה למען הברק ולעטר בפרג או שומשום, המסמלים את המן שנתן ה' לבני ישראל במדבר. יש המוסיפים צורת סולם בראש החלה, המסמל את רצונם שתפילותיהם יעלו השמימה כמו על סולם. בשבת שאחרי חג הפסח, שבה מברכים את חודש אייר, יש הנוהגים להכין חלה בצורת מפתח כסגולה לפרנסה טובה.

    שמרית מגישה: שלושה מתכונים מנצחים לחלה:

    מתכון לחלה מתוקה – חלה לשבת
    אחד ממתכוני הדגל של שמרית, עם כמעט 70 אלף ממליצים.
    מתכון לחלה מתוקה עשירה עם הרבה טיפים לתוצאה משובחת.

    עוד מתכון מוצלח לחלה: חלה מקמח מלא עם למעלה מ- 30 אלף המלצות, מתכון המתאים למי שמעדיפים לצרוך קמח מלא מאשר קמח לבן.

    חלת דבש כתר שושנים לראש השנה חלה חגיגית ויפה במיוחד הראויה לפאר שולחן חג.

    מתכון לחלה: טיפים של מקצוענים

    השתמשו במים פושרים כדי להפעיל את השמרים. מים חמים מדי עלולים להרוג את השמרים, ומים קרים מדי לא יפעילו אותם כראוי.
    אם אין לכם מקום חמים ונטול רוחות כדי להתפיח את הבצק, תוכלו להכניס אותו לתנור חמים כשהאור דולק.
    כדי לגרום לחלה שלכם להבריק, הברישו אותו עם ביצה פעמיים - פעם אחת לפני ההתפחה, ופעם אחת לפני ההכנסה לתנור לאפייה