הישארו מעודכנים

הצטרפו לניוזלטר שלנו וקבלו מידע על
מתכונים טעימים ומידע הכי שווה מעולמות האפייה

    תודה שנרשמת לקבלת עדכונים

    בבקה שוקולד היא עוגת שמרים שוקולד העשויה בצק שמרים ומילוי עשיר ושוקולדי, מאפה ביתי, טעים ומנחם – אף אחד לא מסוגל להתנגד לפרוסה טרייה של בבקה שוקולד.

    מאת צוות האופים של שמרית | 04.04.2022

    שיתוף
    עוגת שמרים שוקולד – בבקה שוקולד

    מהי בבקה?
    בבקה היא עוגת שמרים שוקולד קלועה ומתוקה שמקורה בקהילות היהודיות בפולין ואוקראינה. בבקה שוקולד פופולרית בישראל ובתפוצות היהודיות. בבקה עשויה בצק שמרים מרודד ומרוח במלית כמו שוקולד, קינמון, פירות או גבינה, את הבצק הממולא מגלגלים וקולעים לפני האפייה.

    בבקה היסטוריה
    המתכון של בבקה התפתח בקהילות היהודיות של מזרח אירופה בתחילת המאה ה- 19. ההתחלה הייתה כשגלגלו בצק חלה עם ריבת פירות או קינמון ואפו לקראת שבת לצד החלה המסורתית.

    בתחילת הדרך, שוקולד לא שימש כמילוי, מכיוון שהוא לא היה זמין בדרך כלל; סביר להניח שהמתכון של בבקה שוקולד היה למעשה פיתוח אמריקאי באמצע המאה ה -20. השם בבקה עשוי להיות קשור לסוג של עוגת שמרים שוקולד פופולרית בחג פסחא בפולין ובמערב אוקראינה המכונה באבא או הבבא הזעירה, שפירושה "סבתא" בפולנית, הקשור לבועה ביידיש.

    אף על פי שבבקה מסורתית מזוהה עם המטבח היהודי, המראה ודרך ההכנה של כל בבקה שונה. בבקה מזרח אירופאית שואבת את שמה מהדפנות הגבוהות, הבסיסיות והמחורצות שנוצרו בזכות תבנית בבקה מסורתית, ומזכירים חצאית של סבתא. לשם השוואה, הווריאנט שהציגו לשופטים בניו יורק לתרבות המערבית מורכב מחוטי בצק שמרים עשירים השזורים ונאפים בתבנית לחם.

    בבקה כמעט ולא הוכרה מחוץ לקהילה היהודית הפולנית עד לסוף המאה ה -20, אז החלו מאפיות בסגנון אירופאי להציע אותה בישראל ובארה"ב. בנוסף לשוקולד, ניתן למלא בבקה במילויים שונים, כולל פרג, רסק שקדים, גבינות, ולאחרונה החלו למלא אותו בשטרויזל.

    בבקה שוקולד קינמון
    טיפים להכנת בבקה – עוגת שמרים שוקולד
    למרות שניתן להשאיר את הבצק בטמפרטורת החדר לתפיחה הראשונה, מומלץ מאוד להניח אותו במקרר לפחות 8 שעות כך שיתייצב כמו שצריך ויהיה קל ונוח לעבודה.
    לאחר שמגלגלים את הבצק ומורחים מעליו את השוקולד, הגיע הזמן לעצב אותו לבבקה מסורתית.
    אם רוצים להכין בבקה מהירה, ניתן להשתמש בממרח שוקולד כמו נוטלה במקום להכין את המלית בעצמכם.
    סירופ הסוכר לא רק הופך את העוגה למבריקה ויפה, אלא גם שומר אותה טרייה לאורך זמן.
    אם כבר מדברים על טריות, כמו בכל לחם, בבקה תתחיל להתייבש אחרי 24 שעות, אבל החדשות הטובות הן שעוגת שמרים מעולה להקפאה.
    במקום מים (בבצק) אפשר להשתמש בחלב או בשילוב של מים וחלב.
    אפשר להוסיף מעט קינמון, 1/4 עד 1 כפית, למלית השוקולד.
    בעוד שחלק אוהבים בבקה בגלל הבצק, כדאי להעניק תשומת לב מיוחדת למילוי. כמה שיותר שוקולד, יותר טוב. אפשר להוסיף ⅔ כוס שוקולד צ'יפס או שוקולד איכותי קצוץ או 1 כוס פקאנים קצוצים גס או אגוזים אחרים .
    אם מלית השוקולד מתקשה תוך כדי עבודה, ניתן לחמם אותה מעט במיקרוגל. עם זאת, אין להשתמש במלית חמה בזמן הכנת העוגה, מכיוון שהמילוי עשוי לחמם את הבצק ולהמיס אותו.
    אם, לעומת זאת, המלית רכה מדי ולא בעלת עקביות ניתנת למריחה, הניחו אותה במקרר לזמן קצר, אך שימו עין כדי שלא תתקשה מידי.

    מחפשים מתכון לעוגת שמרים? או עוגת שמרים עם שוקולד? מצאתם!