אפיית לחם ביתי היא חוויה מרגשת. מעבר לידיעה שאפיתם לבני הבית לחם טרי, העשוי חומרים איכותיים ונקי מחומרים משמרים,
יש משהו בהכנת בצק ללחם ואפייתו שמחבר אותנו למקומות עמוקים ומחזיר אותנו פנימה, לבית שנמצא בכל אחת ואחד מאיתנו.
אספנו עבורכם כמה טיפים שהופכים את מלאכת אפית לחם בית למלאכה פשוטה שהתוצאה שלה מוצלחת.
הטיפ הראשון לא מפתיע, אבל חשוב להדגיש אותו:
אפיית לחם ביתי - סבלנות ותרגול
אחת המעלות שחשוב שיהיו למי שרוצה להתנסות ב- אפיית לחם היא סבלנות.
הכנת לחם היא אומנות הדורשת תרגול והתנסות. אל תצפו לשלמות מהניסיון הראשון שלכם. אמצו את תהליך הלמידה, היו סבלניים עם עצמכם, ותיהנו מהמסע של שיפור המיומנויות שלכם בכל אפייה.
עם הזמן, תפתחו הבנה טובה יותר של הטכניקות והניואנסים המעורבים בתהליך אפיית לחם.
מתכון ללחם ביתי: לישה
למה הלחם יצא דחוס מידי?
הסיבה הנפוצה ביותר לכך שלחם יוצא דחוס מדי היא שימוש בקמח עם תכולת חלבון נמוכה. יצא לכם לחם צפוף וכבד? ייתכן שהוספתם יותר מדי קמח או שהכנתם את הבצק בסביבה קרה או חמה מדי או שערבבתם את השמרים והמלח יחד.
מה קורה עם לשים בצק ללחם יותר מידי?
ֶלישת יתר של בצק ללחם עלולה להביא לתוצאה שטוחה וצמיגה. חשוב להפסיק ללוש עם הסימנים הראשונים של לישת יתרה, מכיוון שלא ניתן לתקן בצק ללחם שנלוש יותר מידי.
איך יודעים אם הלישה מספיקה?
קורעים גוש בצק ומתחים אותו בין האצבעות. אם הבצק נקרע, לא פיתחתם מספיק גלוטן והבצק צריך עוד לישה. אם הגוש נמתח בלי להישבר, סיימתם עם הלישה ותוכלו לתת לבצק לנוח.
איך לשים לחם בצורה נכונה?
דרך קלה היא להחזיק בצק ללחם ביד אחת למתוח אותו על משטח העבודה ביד השנייה, ואז להחזיר אותו לכדור ולחזור על הפעולה ביד השנייה. המשיכו ללוש עד שיש לו מרקם חלק וניתן למתוח אותו מבלי להיקרע – תהליך שלוקח בדרך כלל 10 דקות.
מה זה משפר אפייה?
משפר אפיה טבעי של "שמרית", כל מה שנדרש הוא כמות קטנה של משפר אפיה כדי להגיע לתוצאה קלילה בעלת מרקם מושלם.
מה עדיף? לישה ידנית או לישה במיקסר?
בעוד שלישה ידנית של בצק ללחם היא תהליך משמח וממלא, אנו ממליצים להשתמש במיקסר סטנד עם וו לישה. לא רק שבדרך זו התהליך קל יותר – המיקסר עושה את כל העבודה – אלא שיש סיכוי גבוה יותר לקבל תוצאות טובות.
מתכון לאפיית לחם ביתי, התפחה:
לשם מה מתפיחים לחם פעמיים?
על פי רוב, על מנת לקבל את המרקם והטעם הטובים ביותר האופייניים ללחם מחמצת, יש להניח להתפחה שנייה לפני האפייה. התפחה שנייה מאפשרת לשמרים יותר זמן לעבוד, מה שמשנה את הסיבים בפועל בתוך הבצק.
לאחר שתעצבו את כיכר הלחם, מנעו מהבצק להתייבש במהלך התפיחה השנייה על ידי כיסויו במגבת נקייה ונטולת מוך. אין צורך לכסות את הכיכר בשומן מכיוון שזמן ההתפחה לוקח כ- 30 דקות בערך.
אפשר להתפיח בצק ללחם יותר מידי?
אם בצק ללחם נשאר לתפוח יותר מדי זמן זה עשוי להשפיע על הטעם ומראה הלחם. תסיסה עודפת המתרחשת בהתפחה הראשונה או השנייה עלולה להוביל לטעם חמוץ ולא נעים ומרקם גומי או דחוס מידי.
הכנתי בצק ללחם, אך הוא לא הכפיל את נפחו. מה לעשות?
כדי לתקן בצק ללחם שלא תפח, נסו להניח את הבצק על הרשת הנמוכה ביותר בתנור יחד עם תבנית אפייה מלאה במים רותחים. סוגרים את דלת התנור ונותנים לבצק לתפוח. הגדלת הטמפרטורה והלחות יכולה לסייע בהפעלת השמרים בבצק כך שהוא תופח.
מתכון לאפיית לחם ביתי, אפייה:
באיזו טמפרטורה מומלץ לאפות לחם?
טמפרטורת האפיה האידיאלית לאפיית לחם נעה בין 250 מעלות צלזיוס ל- 180. שמספקות את הצבע והמרקם המושלמים במוצר הסופי.
באיזה חלק של התנור מומלץ לאפות לחם?
לחם מומלץ לאפות כמה שיותר קרוב לתחתית התנור. אם יש לכם אבן אפייה הניחו אותה בתחתית התנור.
איך יודעים שהלחם אפוי מספיק?
לחם אופים במשך 20 עד 25 דקות, עד שהקרום זהוב והכיכר נשמעת חלולה למגע כאשר מקישים על התחתית. הטמפרטורה הפנימית של הלחם צריכה להגיע לפחות ל- 190 מעלות.
בצק ללחם - תוספות:
לאחר שתשלטו ביסודות, אל תהססו להתנסות בטעמים ותוספות שונות כדי להתאים אישית מתכונים ללחם. בין אם תוסיפו עשבי תיבול, תבלינים, אגוזים, זרעים או פירות יבשים, הוספת מרכיבים אלה יכולה להעלות את הלחם הביתי שלכם לרמות חדשות של הנאה. התחילו עם כמויות קטנות והגדילו אותן בהדרגה כדי למצוא את האיזון המושלם.
בצק ללחם, למה מוסיפים ביצים?
הוספת ביצים לבצק לחם עוזרת בתהליך ההתפחה. בצק לחם עשיר בביצה יתפח גבוה יותר, כי ביצים הן חומר תפיחה. כמו כן, השומנים מהחלמון עוזרים להבהיר מעט את המרקם.
בצק ללחם, למה מוסיפים חמאה?
הוספת חמאה (ללא מלח) או שמן (זית או צמחי) בכמויות קטנות לבצק לחם תורמת לעלייה גבוהה יותר, לקרום פריך יותר ולאורך חיי מדף ארוכים יותר. כשמוסיפים שומן בכמויות גדולות, כמו לבריוש, התוצאה תהיה מרקם רך יותר ופחות נפח.
בצק ללחם, למה מוסיפים חלב?
חלב משנה מתכון ללחם בכך שהוא גורם לכיכר להיות רכה יותר, בשל תכולת השומן בחלב, המעניקה ללחם טעם עשיר יותר. בצק לחם שמכיל חלב משחים ביתר קלות מאשר לחם שנעשה עם מים, שכן לקטוז או סוכר חלב מתקרמלים בזמן האפייה.
בצק ללחם, למה מוסיפים אבקת חלב?
הוספת 2 כפות אבקת חלב לבצק תעזור ללחם שלך לתפוח יותר, להישאר רך ולשמר לחות זמן רב יותר ובנוסף זמן המדף שלו יהיה ארוך יותר. אבקת חלב יוצרת קרום חום זהוב יותר.
אפיית לחם ביתי היא מסע מענג שמציע אתגרים מצד אחד ותגמול מהנה מצד שני. על ידי היכרות עם שיקולים חיוניים אלה, תהיו מוכנים היטב לצאת להרפתקת אפיית הלחם שלכם. זכרו, סבלנות ותרגול הם המפתח. תיהנו מהארומה, התענגו על הטעם ועל הסיפוק שבאפיית לחם טעים מאפס.
אפייה מהנה!
לחם בית, קרום / קרסט מושלם:
הוספת מים לתנור יוצרת אדים. כאשר אופים לחם, אנו מוסיפים מים לתנור (בתבנית תחתונה) בתחילת האפייה, פעולה שעוזרת ללחם לתפוח. רוצים להבין איך זה עובד כנסו למאמר:
איך יוצרים קרום לחם מושלם?
מחפשים מתכון ללחם שתמיד מצליח?
נסו את המתכונים הבאים:
מתכון ללחם ביתי קראנצ'י
לחם מקמח מלא
לחם כפרי עם אגוזים