
פוקצ'ה (fo-kah-cha) – לחם שמרים שטוח הדומה לבצק פיצה שיכול להיות מתוק או מלוח. באיטליה, ליגוריה (האזור בו נמצאת גנואה) הוא האזור המקושר ביותר עם פוקאצ'ה, המכונה בגנואה "קלאסיקה". פוקאצ'ה בעובי של 1.5-2.5 ס"מ עם קרום עדין ומשטח מלא בחריצים המחזיקים שמן. בליגוריה, פוקצ'יה "די רקו" היא מנה אהובה נוספת, העשויה מעלה בצק דק מאוד במילוי גבינה טרייה.
פוקצ'ה היא מאפה שמרים עם היסטוריה של כמעט 2,000 שנה, הנאכל לרוב בטמפרטורת החדר. השם פוקצ'ה מגיע מרומא: פאניס פוקצ'יוס, שפירושו "לחם האח", ומתייחס לעובדה שפוקצ'ה נאפתה באופן מסורתי בתקופה הרומית בגחלים.
מתכון לפוקאצ'ה - מושלמת לאכילה כשהיא טרייה
פוקאצ'ה היא מאכל רחוב פופולרי, מושלמת לאכילה כשהיא טרייה כמו שהיא או ממולאת בירקות, נקניקים או גבינות, תלוי בגרסה המקומית. בגנואה, פוקאצ'ה נקראת פוגאסה נמכרת בפרוסות שטוחות למדי, בוהקות בשמן, רכות ועם קרום פריך עם או בלי בצל – מתאבן מושלם שניתן ליהנות ממנו בצהריים או כחטיף.
ישנן וריאציות רבות על פוקצ'ה מסורתית. אחת הדרכים לשדרג טעמים היא עם תוספות. תוספות פוקצ'ה נפוצות כוללות זיתים, פטריות, בצל ירוק או עגבניות. פוקצ'ה רוזמרין גם היא פופולרית ומרווה היא צמח מרפא נוסף שמשמש לעתים קרובות במקום רוזמרין.
באיטליה יש הרבה וריאציות על פוקאצ'ות מבוססות אזור. לדוגמא, בצפון מערב איטליה יש מתכון פופולרי לפוקצ'ה דולצ'ה (פוקצ'ה מתוקה). העשויה עם בסיס פוקצ'ה שמפזרים עליו סוכר ובבצק משולבים צימוקים, דבש או מרכיבים מתוקים אחרים.
פוקצה
מתכון לפוקצ'ה
תהליך הכנת פוקצ'ה דומה לתהליך הכנת בצק לחם. מתכון לפוקצ'ה יכיל: קמח קשה / חזק – המכיל יותר גלוטן מה שתורם ליצירת מאפים אוורירים וקשים, מים, שמן ושמרים. התערובת עוברת עיבוד, לישה והתפחה של מספר שעות, עוברת רידוד ידני לתוך תבנית מלבנית גדולה או עגולה המשומנת בשמן. אחרי רידוד הבצק יוצרים גומות בחלק העליון עם קצות האצבעות ומושחים בנדיבות בשמן זית, מעליו מפזרים מלח גס ואופים בתנור שחומם מראש לחום גבוה (250 מעלות) למשך 30 דקות או עד להזהבה. לתוצאה מוצלחת מומלץ לעבוד עם חומרי גלם איכותיים.
ניתן לאכול לחם פוקצ'ה כמו שהיא, או לחתוך אותה למגוון צורות, כולל ריבועים, מלבנים צרים וארוכים או משולשים. פוקצ'ה היא מאפה עבה, מה שמאפשר לפרוס אותה לשניים ולהשתמש בה להכנת כריכים. פוקצ'ה יכולה לשמש גם תוספת טעימה לסלסלת לחם, קערת מרק או סלט. ניתן לאכול גרסה מתוקה של פוקצ'ה לקינוח או אפילו לארוחת בוקר כתחליף לטוסט.
פוקאצ'ה - אחסון ושימוש בשאריות
באופן אידיאלי, פוקצ'ה מומלץ לאכול טרייה סמוך לאפייתה. אם נשארו לכם שאריות, עטפו אותן בשקית נייר או שקית זיפלוק אטומה. בגלל תכולת שמן הזית הגבוהה בבצק, פוקאצ'ה לא מתקלקלת במהירות כמו סוגים אחרים של לחם. חתיכות גדולות ניתן לעטוף בנייר כסף ולהקפיא.
חתיכות קטנות יותר של פוקאצ'ה ניתן לקלות בתנור להכנת קרוטונים טעימים או לכתוש בבלנדר או במעבד מזון להכנת פירורי לחם ביתיים. אם בפוקצ'ה יש ירקות או תוספות אחרות, עדיף להימנע משימוש כפירורי לחם.